Forrás: hunfencing.hu, Törekvés Facebook oldala

Kollár Anna kadet Európa-bajnok!

A tavalyi EB-n versenyen szerzett bronzérme után Kollár Annának sikerült az, amire több mint 10 éve nem volt példa: magyar női tőrözőként kadet Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett!

Anna fiatal kora ellenére felnőtteket megszégyenítő fegyelmezettséggel és koncentrációval vívta végig a teljes napot. Hibátlan csoportkört sima győzelmek követték előszőr a grúz (15:3), majd a francia (15:4), az olasz (15:8), a lengyel (15:13) és a moldáv (15:6) ellenfél ellen. Anna összeszedettsége a hosszú nap és rengeteg csúszás ellenére sem esett vissza a fináléra és mikor olasz ellenfele 14:11-ről 14:13-ra feljött, tudatosan megszakítva az asszót, egy remek akcióval befejezte azt, ezzel megszerezve az aranyérmet!

Anna mellett egyesületünk egy másik tanítványa is kivívta magának a nápolyi Európa-Bajnokságon való indulás jogát, ő pedig Szeverényi Sára. A csoportkört 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta, majd sajnos francia ellenfelétől kikapott (12:15), így ezúttal 64 között búcsúzott.

Ezzel nem ért véget az Európa-bajnokság, hiszen még 3 versenyszámban is érdekelt volt fiatal versenyzőnk.

Oszd meg Te is ismerőseiddel!

“Végig élveztem a vívást, úgy éreztem, hogy nagyon jól ment egész nap, és fejben is kellőképpen koncentrált voltam. Már a múlt heti, mátraházi edzőtáborban is minden stimmelt, vártam az Európa-bajnokságot, és jó eredményt akartam elérni, sikerült… Örülök, hogy az olasz elleni döntőben is koncentrált tudtam maradni. Amikor 14:11-ről 14:13-ra feljött, akkor is tudatosan szakítottam meg az asszót, és végül sikerült egy előre eltervezett akcióval befejezni a meccset. Nagyon boldog vagyok, várom az Eb további versenyeit.”” – nyilatkozta Anna a felejthetetlen versenynap után.

Csupán egy nap pihenő után folytatódott az EB a következő versenyszámmal, a kadet csapattal. Anna mellett egyesületünk másik fiatal tehetsége Szerverényi Sára is kiharcolta magának a válogatottságot, így egyesületünk két versenyzőjének is drukkolhattunk a csapat verseny során.

Bartus Claudia, Kollár Anna, Simon Borbála, Szeverényi Sára összeállítású válogatott első asszójában simán megverte Hollandia legjobbjait, viszont sajnos a negyeddöntőben sima vereséget szenvedtek Ukrajnától. Ezt követően viszont nem estek össze, hiszen az 5-8 között mindkét asszójukat megnyerték, először a németek ellen (45:41) majd a törökökkel szemben arattak győzelmet (45:40). Ezzel a csapat az 5. helyen végzett.

Az Európa-bajnokság ezzel egyesületünk számára kadét korosztályban véget ért, viszont most következett csak a junior korosztály, ahol Anna ugyancsak kiharcolta a válogatottságot és így pástra is állhatott mind egyéniben, mind pedig csapatban.

A junior egyéni versenyen elszenvedett korai vereség után az utolsó szám amiben érdekeltek voltunk, az a junior női tőr csapat. A Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter összeállítású csapat előbb Csehországot simán  múlta felül (45:27), majd a negyeddöntőben Romániát sokkal szorosabb meccsen, 45:43-ra győzte le. Ezt követhette az elődöntő Nagy-Britannia ellen, amely egy körrel korábban a favorit olaszokat győzte le. Ellenünk viszont esélye sem volt! 12:12 után Kalocsai Luca indította be a csapatot, amely ettől kezdve végig, taktikus és jó vívással őrizte meg a kiharcolt előnyt, és nyert végül magabiztosan, 45:35-re. A bravúrt követően a döntőben a franciák ellenében már sajnos nem volt sok esélyünk, de így is csodálatos volt látni az, ahogy végigküzdötték a lányok ezt a nehéz napot!

Kollár Anna ezzel 1 egyéni arany és 1 csapat ezüstéremmel zárta a 2024-es kadét-junior Európa-bajnokságot Nápolyban. Gratulálunk versenyzőnknek és edzőjének Beliczay Sándornak a lenyűgöző teljesítményhez!