Ismerd meg

Edzőinket

Versenyzőinket

Egyesületünket

Integrált vívószakosztály

Kezdetekben, mint paralimpiai központ

A Törekvés SE 1999-ben megalapította Vívó és Kerekesszékes Vívószakosztályát. Ekkor a szakosztálynak még csak néhány vívója volt, köztük Szekeres Pál többszörös paralimpiai bajnok és Pálfi Judit kétszeres paralimpiai ezüstérmes. Az integrált vívószakosztály eredményes működése, fejlődése (ma közel száz igazolt versenyzőnk van, köztük korosztályos bajnokok) hozta azt a gondolatot, hogy más paralimpiai sportágaknak is helyt adjon a Törekvés SE sporttelepén. E kezdeményezésünket az SE vezetésén kívül a GYISM a MÁV Rt. és az Északi Járműjavító Kft. is felkarolta.

Elkészítettük az elképzelt Paralimpiai központ komplex tervét. Pályáztunk a Sportminisztériumnál, sikerrel, s ezek után kezdtük meg a Nagyterem felújításával, akadály mentesítésével, a  Paralimpiai Központ kialakítását. Az Országban az első Paralimpiai Központot hoztuk létre, ahol több parasportág is űzhető. Kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, asztalitenisz, és természetesen a kerekesszékes vívás. A paralimpiai központ ünnepélyes átadásán Bob Price, az Európai Paralimpiai Bizottság Elnöke is részt vett és beszédet mondott.

Több Paralimpiára is ebben a sport központban készültek fel vívóink, s hogy milyen sikerrel, azt az eredmények bizonyítják. A telepen lévő kis vívóterem is teljesen akadálymentes, így ott is űzhetők a parasportok. Több nagysikerű Világkupa versenyt is rendeztünk ebben a létesítményben, nagy sikerrel.

Eredetileg a központ feladata még a mozgássérült és hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek sportolási lehetőségeinek biztosítása a szabadidősportban is, az utánpótlás bázis kialakítása, erősítése, az egészséges életmód hirdetése. Fő célkitűzésünk, hogy minél több sportágban, minél több mozgássérült sportolónak adjon helyet a Törekvés SE Paralimpiai Központja.

0
Országos bajnoki cím
0
Korosztályos válogatott
0
Olimpikon és paralimpikon

Magyarország meghatározó vívószakosztálya

És ma…
Szakosztályunk az elmúlt több mint két évtizedes fennállása alatt a paralimpiai sportközpontból a magyar vívás egyik meghatározó szakosztályává nőtte ki magát. Szinte minden évben tőr fegyvernemben képviseli egyesületünket versenyző az utánpótlás világversenyeken és az Országos Bajnokságokon is rendre nyerjük a címeket.

Edzői csapatunkban egyaránt képviselve vannak a hagyományos módszerek, amik segítségével elérhetett erre a szintre a szakosztályunk és az új, modern mentalitás. Nagymúltú mesteredzőink mellett nemrég még a válogatottban versenyző, később edzői pályát választó vívók is dolgoznak szakosztályunk eredményességén.

Vitathatatlan, hogy szakosztályunk életében az egyik legnagyobb siker a 2022-es Országos Bajnokság volt, ahol a kiemelt és több fegyvernemes szakosztályokat megelőzve Mi nyertük a Felnőtt Országos Bajnokság éremtáblázatát. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashat.