Nem túlzás azt állítani, hogy sose gondoltuk volna, hogy egy nem kiemelt és egy fegyvernemes egyesület nyerheti a legtöbb érmet egy felnőtt országos bajnokság során. Az elmúlt évek során is végig kiemelkedően teljesítettek versenyzőink a felnőtt OB-kon, sok bajnoki címmel gazdagítva kis szakosztályunkat, viszont arra még sose volt példa, hogy a nagy, kiemelt és több fegyvernemes egyesületeket (pl.: Honvéd, Vasas, BVSC) megelőzve mi nyerjük az éremtáblázatot. Mindezt tegyük hozzá úgy, hogy a két legerősebb női tőrözőnk Pásztor Flóra és Kreiss Fanni egyaránt nem jutottak a dobogóra!

Oszd meg Te is ismerőseiddel!

Oszd meg Te is ismerőseiddel!

Egyesületünket 13 női és 10 férfi versenyző képviselte. Ezúttal a hölgyek kezdtek korábban és számos érdekesség történt már az első napon. Kreiss Fanni, a tokiói női tőr csapat frontembere először lépett pástra egyesületünk színeiben. Mivel Fanni az elmúlt szezonban otthon volt családjuk legfrissebb tagjával és nem versenyzett, 0 ponttal kezdte az OB-t és pechünkre pont Pásztor Flórával került egy csoportba. Az első asszójukban Flóra nyert 1 tussal és ezután mindketten mindenki mást legyőzve jutottak fel a táblára a 4. (Flóra) és 9. (Fanni) helyen. Az összes asszóját megnyerte a csoportkörben Mesteri Viki és Kollár Anna. Annának olyan simán ment a csoport, hogy kadét kora ellenére Ő kapta a legkevesebb tust a mezőnyben és így a tábla első helyéről folytathatja a versenyt holnap. A többiek, Nekifor Erika (3V/2D), Kovácsi Sára (2V/3D), Szurmai Laura (3V/2D), Marosi Gréta (3V/2D), Szekeres Laura (2V/3D), Bernát Andrea (3V/2D) és Pinter Abigel (1V/4D) továbbjutottak a körből, míg Szeverényi Sárának és Demeter Diánának sajnos ez nem sikerült. A folytatásban csak Abigélnek, Sárának és Laurának kellett vívniuk a 32-ért, de ez egyikőjüknek sem okozott gondot, így 11 női tőrözőnk folytathatta szombaton Országos Bajnokságot.

 

A férfiaknál egyik versenyzőnknek sem okozott problémát a körből való továbbjutás. Frühauf Benji, Mátyás Bálint, Kiss Dani és Dósa Dani minden asszójukat megnyerték. Egy vereséget szenvedett Korom Erik és Tóth Gergely, míg Nedjelkovic Mateja (4V/2D), Tóth Bence (3V/2D), Borka Márton (2V/4D) és Zsigmond Dániel (2V/4D) arányú teljesítménnyel jutottak tovább. Senki sem úszta meg a tábla asszót, hiszen teli 64-es táblát vívtak a fiúk, így mindenkinek hátra volt még egy asszója. Ezt Borka Márton kivételével mindegyik versenyzőnk sikeresen teljesítette, így másnap 9-en folytathatták a versenyt.

Ahogyan az első, úgy a második versenynapot is a hölgyek kezdték. Elég pechesen alakultak a dolgok, hiszen Pásztor Flórának tokiói olimpiai csapattársával, Kondricz Katával kellett vívnia, mivel Kata kikapott egy asszót a csoportjában. Ezt a harcot általában a legjobb 4 között vagy a döntőben szoktuk hazai versenyeken látni, most viszont sajnos már a 8-ba jutásért kellett végignézzük. Kata az elején elhúzott, de Flóra fel tudott zárkózni 12:12-re is, onnan azonban sajnos nem sikerült a befejezés. Pech, Flóra teljesítményét nem tükrözi a helyezése. Ezzel azonban még nem ért véget a szerencsétlenségek sorozata, hiszen Mesteri Viktória és Nekifor Erika is egymás ellen kellett vívajanak a legjobb 8-ért. Nagyon szoros és kiélezett asszóban, 2 tussal Erika nyert, de mindkét lány képes lett volna másik ágon 8-ba kerülni. Marosi Gréta Mohamed Aida ellen szenvedett vereséget, egy izgalmas asszóban, míg Kollár Anna és Kreiss Fanni simán 8-ba kerültek. Ezzel még mindig nem ért véget a klubasszók sorozata, hiszen Fanni és Anna egymással kerültek össze. Őszintén szólva nem gondoltuk volna, hogy a szülés után először versenyző Fanninak borsot tud törni az orra alá a fiatal tehetség, de Anna megcáfolt minket és 1 tussal, 15:14-re legyőzte Fannit és 4-be jutott. Erikának Kondricz Katával kellett megmérkőznie, de sima asszóban alulmaradt. A kettőbe jutásért Anna is Katával került össze, aki ma megállíthatatlannak bizonyult és 9:15-ös arányban győzte le a kadét korosztályú versenyzőnket. Ezzel meglett az első érmünk, Kollár Anna bronzéremmel zárt!

A férfiaknál a 16-ba csak Zsigmond Daninak és Tóth Bencének nem sikerült bejutnia, utóbbit a felnőtt világranglista 13. helyén álló Szemes Gergő búcsúztatta. A lányokhoz hasonlóan a fiúknál is bőven akadtak klubasszók a 8-ba jutásért, Mátyás Bálint, Tóth Gergővel, míg Dósa Dani Korom Erikkel került össze. A két csörtéből Gergő és Dani került ki győztesnek, így csatlakozhattak Frühauf Benjihez a legjobb 8 között. Nedjelkovic Matejának sajnos Machek Vincze ellen nem sikerült győznie, míg Kiss Dániel az elmúlt két világkupán felnőtt válogatott Mihályi Andor ellen szenvedett vereséget. A legjobb 8 között szerencsére már nem egymással kellett vívnia mieinket, “legegyszerűbb” (már ha szabad ilyet mondani) dolga Benjinek volt, aki Machek Vinczét győzte le a éremért. Tóth Gergő a már bemutatott, tavalyi Országos Bajnok Szemes Gergővel került össze, de hihetetlenül határozottan, végig vezetve sima, 15:8-as arányban nyert! Dósa Dani Mihályi Andorral került össze, aki az első Magyar Kupa verseny döntőjében egy tussal legyőzte Danit, de most ilyenről szó sem volt, Dani simán vette az akadályt és így már 3 érmesünk volt! A kettőbe jutásért már nem sajnáljuk a klubasszókat, Benji és Gergő egy nagyon szoros és fordulatos meccset vívtak, végül Gergő kerekedett felül. Dani a Ludovika versenyzőjét, Bagdány Albertet győzte le, illetve nem fejezték be az asszót, mivel Berci combja az asszó vége fele meghúzódott és visszalépett. Ezzel Törekvéses házidöntőt láthattunk férfi tőrben, ami mindig öröm számunkra. Nade még milyen döntő volt ez! Dani és Gergő már összekerültek egy héttel ezelőtt a tokiói világkupa versenyen, ahol Dani simán győzött, így okkal gondolhattuk, hogy ez most is így lesz. Hát egyáltalán nem így volt, Gergő az asszó közepén még volt, hogy 4 tussal is (12:8) vezetett. Ám Dani nem engedte el ezt az országos bajnoki címet és 13:12-re fordított, majd Gergő talált kétszer, végül Dani egyenlített 14:14-re. Ezután következett a döntő tus, amit ezúttal Daninak sikerült bevinnie, ezzel megnyerve 5. egyéni országos bajnoki címét.

Így 1 arany, 1 ezüst és 2 bronzéremmel zártuk az egyéni versenyeket, de még nem volt vége az Országos Bajnokságnak, hiszen vasárnap a csapatversenyek következtek.

Összesen 4 csapatot indítottunk el vasárnap az OB csapatversenyén, kettőt a hölgyeknél, kettőt az uraknál. A női I-es és a férfi I-es csapatunk aranyérmes lett, míg a női II-es bronzérmes és a férfi II-es csapatunk pedig az 5. helyen végzett.

Legyünk őszinték, ritkán fordul elő olyan, hogy jobban örülünk egy bronznak, mint egy aranynak, pedig az OB csapatveresnyének napján pont ezzel az idegen érzéssel találkoztunk. A női tőr versenyszámban az első csapatunk két olimpikonnal (Pásztor Flóra és Kreiss Fanni), egy kadét Európa- és világbajnokkal (Mesteri Viki), valamint egy egyéni versenyt bronzzal záró versenyzővel (Kollár Anna) álltak fel, így szinte biztosak voltuk abban, hogy ők az esélyesei ennek a versenyszámnak. Egész nap higgadtan és profi módon versenyezve nyerték meg az OB-t, legszorosabb asszójuk a Honvéd csapata ellen volt, amit két válogatott versenyző erősített, de azt is 45:31-es arányban sikerült megnyerjék.

Na de álljunk meg egy perce, hiszen a második csapatunk teljesítménye mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Nekifor Erika által vezetett kvartettnek egyáltalán nem volt egyszerű dolga, hiszen már a 4-be jutásért is az sokszoros olimpikonnal (Mohamed Aida) felálló UTE csapatával kellett megmérkőzzenek. Mindössze 1 tussal sikerült nyerjenek, de hihetetlenül harcosan vívtak végig, még akkor is, amikor 8 tusos előnyben volt az ellenfél. Ezután a két csapatunknak egymással kellett vívnia, de a kettes csapat tagjai egy pillanatra se mutatták azt, hogy alárendelt szerepet töltenének be a páston és igyekeztek a lehető legjobban megnehezíteni a papírforma alapján sokkal erősebb I-es csapatunk dolgát. Marosi Grétán, Szurmai Laurán és Szekeres Laurán is látszott, hogy a teljesen átvették a csapat vezérének mentalitását és eltökéltek, hogy megszerzik a bronzérmet a Ludovika csapata ellen. Hihetetlenül izgalmas volt a bronzmeccs, nem túlzás azt mondani, hogy Törekvéses szempontból a nap legizgalmasabb asszóját láthattuk. Szinte asszóról-asszóra másik csapat vezetett és Marosi Gréti kivételével mindenkinek volt egy-egy gyengébb csörtéje. A végig remekelő Gréti az utolsó előtti asszóban kiosztott egy 5:1-et, így Erika az egyéni versenyen ezüstérmes Pöltz Anna ellen kényelmes vezetéssel vette át a fejező asszót. Anna viszont folyamatosan nyomás alatt tartotta Erikát és volt olyan, hogy az 5 tusos előnyünk 1 tusra apadt, viszont Erika konstatálta, hogy miről is szól a fejező ember feladata, vett egy nagy levegőt és 3 tussal zsinórban befejezte az asszót. Így 45:41-es arányban nyerték meg a bronzérmet a lányok, akikre hihetetlenül büszkék vagyunk!

A fiúk versenyén az egyéni eredmények után (arany, ezüst, bronz) megalapozott magabiztossággal szálltak versenybe az I-es csapatunk tagjai. Nem igazán tudunk mit hozzáfűzni a teljesítményükhöz, hiszen a legszorosabb asszójukat a 4-be jutásért, a Fradi II-es csapata ellen vívták, ami 45:20 lett. Ezután a kettőért és a döntőben is még simábban nyertek, ami hát legyünk őszinték, elég ritkán történik meg. Tóth Gergelyt, Frühauf Benjamint, Korom Eriket és Dósa Danit egy pillanatig nem nyomta az esélyesek terhe, szinte hibátlanul oldották meg a vasárnapi feladatukat és hozták haza Kőbányára a csapat bajnoki címet. A kettes csapatunk Nedjelkovic Mateja vezérletével szintén szépen teljesített. A 4-be jutásért sajnos nem sikerült győzzenek a Honvéd csapata ellen, de az ezt követő helyosztókat mind megnyerték, így az 5. helyen végzett a Mateja, Kiss Dániel, Tóth Bence és Zsigmond Dániel összeállítású csapat. Kicsit keserű volt ez az 5. hely, mivel a fiúk a verseny után úgy érezték, hogy az 5. helyért legyőzött Zalaegerszeg csapata erősebb volt, mint az a Honvéd, akiktől kikaptak a 4-be jutásért.

Ezzel lezárult a 2022-es Felnőtt Országos Bajnokság és a 14 tőr fegyvernemben kiosztott éremből 7-et nyert meg kis egyesületünk. Ezzel a teljesítménnyel a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója szerint történelmet írtunk, hiszen ez az első eset, hogy csak 1 fegyvernemmel foglalkozó egyesület nyerte meg az OB éremtáblázatát. Le a kalappal versenyzőink és edzőink előtt, akiknek hála a valaha volt legeredményesebb felnőtt OB-val zárhattuk a 2022-es esztendőt! Így tovább, hajrá Töri!