Pásztor Flóra és Dósa Dániel egyaránt érmet nyertek a 2024-es bázeli felnőtt Európa-bajnokságon csapatban!

Legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ez egy ilyen sikeres év lesz felnőtt versenyzőink számára a nemzetközi porondon, és az olimpia még hátra van! A 2024-es bázeli Európa-bajnokságon mind a férfi, mind pedig a női tőr csapatok éremmel tértek haza. Az urak ezüsttel, ami sporttörténelmi siker, míg a hölgyek bronzzal, amire szintén már több mint egy évtizede nem volt példa.

Oszd meg Te is ismerőseiddel!

Kezdjük időrendi sorrendben, illetve említsük meg az egyéni versenyeket is a teljesség kedvéért. Az egyéni versenynapok egyik vívónknak sem úgy alakultak, ahogy azt szerettük volna, Flóra és Dani egyaránt a 32 között búcsúzott. Jegyezzük meg, hogy szinte egy hónapon belül kétszer csúcsformába kerülni nem egyszerű, így reméljük, hogy mindketten a párizsi olimpiára tartogatják energiáikat.

A csapatversenyek már egy kicsit más tészta voltak, hiszen mivel egyik fegyvernemben sem sikerült csapattal kvalifikálni kijelenthető, hogy a válogatottnak ez volt az év főversenye és ennek megfelelően álltak is a pástra a csapatversenyek napján.

Férfi tőr csapat: Dósa Dániel, Tóth Gergely, Mihályi Andor, Szemes Gergő.    Női tőr csapat: Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohameid Aida

Az urak versenye egy könnyed Törökország elleni bemelegítő asszó után (45:17) egyből nagyon élessé vált, hiszen a 4-be jutásért a tavalyi EB bronzérmes német csapat jött szembe. Papírforma alapján kijelenthető volt, hogy a magyar csapat tagjai erősebb vívók és ezzel a mieink tisztában is voltak. Összesen két asszót hibáztak el, 7-et viszont nyertek és így nem is férhetett kétség, hogy a magyar férfi tőr csapat a legjobb 4-be került az EB-n.

Az hatalmas siker nem is a 4-be jutás ténye volt, hanem ami ezután következett. A kettőbe jutásért a két egyéni világbajnokkal, egy egyéni Európa-bajnokkal és egy világkupa győztessel felálló olasz válogatott következett a fiúknak és lássuk be, egy ilyen névsorral szemben még a legelvetemültebb drukkerek se fogadtak volna a mieinkre. A papírformát cáfolva folyamatosan fej-fej mellett haladt a két csapat, és a 8. asszó végén 36:40 volt az eredmény az olaszok javára. Azt gondolnánk, hogy az egyéni világbajnok Marini a még csak második felnőtt szezonját teljesítő Szemes Gergővel szemben könnyedén megoldja a fejezést, viszont Szemi hihetetlen barvúrral és nagyon magas szintű vívással 8:3 arányban győzte le olasz ellenfelét és ez azt jelentette, hogy a csapat 44:43 arányban legyőzte az olaszokat! Mondani sem kell, hogy szinte senki sem emlékszik, hogy mikor történt ilyen utoljára. Na jó, azért emlékszünk, legutóbb 2003-ban érmet a férfi tőr válogatott EB-n, abban az évben amikor a jelenlegi csapat legidősebb tagja Dósa Dániel elkezdte a vívást a Törekvés vívótermében. Mondani sem kell, mindenki eszméletlenül boldog volt, hogy véget ért a 21 éves böjt.

Az olaszok elleni győztes pillanat

Az érem már biztos volt, de a versenynek még koránt sem volt vége, hiszen a döntőben a Francia csapattal kellett megküzdjenek a fiúknak, akiket idén már egyszer majdnem, egyszer pedig simán vertek. Teljesen tisztában voltak ezzel a fiúk és az extázis elmúlása után már egyből a döntőn járt a fejük és tiszta volt a cél, az Európa-bajnokság megnyerése.

Mondanunk sem kell, hogy a francia csapaton is nagy volt a teher, hiszen számukra létfontosságú volt a győzelem, hogy kedvezőbb ellenfelet kaphassanak majd az olimpián, amin nem mellesleg címvédőként indulnak majd el augusztus első napjai során. Egy szép és elegáns asszóban ugyan, de a magyar csapat ezúttal alulmaradt 30:45-ös arányban. Ennek ellenére senki sem búslakodott, épp ellenkezőleg, hihetetlen boldogságot és büszkeséget érzett Szirmai Benedek fegyvernemi vezető csapatának minden tagja, hiszen ezzel az ezüsttel valóban történelmi sikert értek el és megalapozták az olimpia utáni első világkupa szezonjukat is, ami későbbiek során hozzájárulhat majd a 2028-as olimpiai kvalifikációhoz is!

“Nagyon sokat dolgoztunk ezért a sikerért, gratulálok a srácoknak és köszönöm a kollégáknak. Azt gondolom, hogy a férfi tőr szakág életében óriási előrelépés Dósa Dani olimpiai kvalifikációja és ez a mostani ezüstérem. Hiszem egyben azt is, hogy messze nem ez az utunk vége. Fogok ennél sokkal lelkesebben örülni ennek a második helyezésnek, de azért a döntő még túl közel van, majd megtanulunk finálét is nyerni!” – Nyilatkozta Benedek az eredményhirdetést követően a hunfencing.hu oldalának.

Pillanatképek a fiúk versenyéről

Az fiúk sikere minden bizonnyal nagyon motiváló hatással volt a női tőr csapatunk valamennyi tagjára, hiszen 2 nappal később ők is hatalmas sikert értek el. Ennyire azért ne szaladjunk előre, kezdjük az elején. A hölgyek ága teljes mértékben megegyezett a fiúkéval, így ők is Törökország ellen kezdték a napot a legjobb 8-ba jutásért. Nem csak az ág, még az eredmény is azonos volt az első asszóban, 45:17-re múlták felül a törököket. A 4-be jutásért a két legjobbjuk nélkül felálló német csapat következett, akiket idén nem egyszer vert már meg a magyar csapat. Nem alakult ez most sem máshogy, 45:20-ra nyertek a mieink, így jöhetett az olaszok elleni elődöntő. A bravúr a lányoknak nem sikerült a világ talán legerősebb csapata ellen, nagy különbséggel alulmaradtak. Nem volt sok idejük a verségen agyalni, nem sokkal a elődöntő után már kezdődhetett is a bronz asszó, a franciák ellen!

Pillanatképek a női tőr csapat bronzmeccséről

A francia csapat a németekhez hasonlóan két legerősebb vívója nélkül indult, de még így is egy nagyon erős csapatot ellen léptek pástra a lányok. Nagyon fordulatos asszót láthattunk, szinte minden csörtét követően a másik csapat vezetett. Ki kell emeljük Lupkovics Dóra teljesítményét, aki oroszlánrészt vállalt a bronzmeccsen és a tusok több mint felét(!) ő adta a franciáknak. Flóra a fejező asszót 1 tusos előnyben kapta meg és egy eszméletlen hosszúnak tűnő és feszültséggel teli fejező asszóban az amúgy egyéni világbajnoki és csapat olimpiai ezüstérmes Ranvierrel szemben a magához méltó profi módon megoldotta a fejező asszót, ezzel 45:43 arányban győzött a magyar női tőr válogatott! A meglehetősen nehéz elmúlt 3 év után nagyon örült ennek az eredménynek a csapat összes tagja és bízunk abban, hogy lendületet ad majd nekik a 2028-ig tartó folyatáshoz!